På den vackra Bjärehalvön hittar du oss, Jessica och Bengt, där vi byggt vår gård och föder upp våra underbara P.R.E-hästar.

 

Prosus PRE står för en synnerligen kvalitativ uppfödning av P.R.E.-hästar; där rastyp, gångarter, storlek, färg och funktionalitet förenas på vägen mot det excellenta.

1998 inköptes stuteriets första sto Pastora XI från Spanien. Under åren har verksamheten utvecklats och stuteriet har omsorgsfullt valt ut rastypiska P.R.E,  främst från de anrika exklusiva Escalera blodslinjerna och Yeguada Militar. I stamtavlorna finns bland andra den unika och mest betydelsefulla spanska avelshingsten genom tiderna, den legendariska Escalerahingsten Ermitaño III (R.I.P). Han var den första PRE-hingst i världen som blev godkänd på nivån Elite (högsta nivån). Ermitaño III är vida känd för sina prestationer och fantastiska avkommor i flera led.

Ermitano_III
Ermitaño III

Även andra storheter återfinns bland våra stons förfäder, som Odre, Agente, Bilbaino III, Doctor XXIV, Lebrijano III och Ganador VIII.

Våra avelsston är välmeriterade och uppskattade för såväl sin goda exteriör som sina mycket fina gångarter. Vi har valt att satsa på ett avelsarbete med inriktning på hästar med korrekt rastyp, av det lite större formatet och med det för P.R.E:n så typiska temperamentet, kloka, lättlärda, vänliga och lojala människan.

År 2012 var ett historiskt år för Prosus PRE! Stuteriets stolthet vårt avelssto Viva VI, barnbarn till legendariske Ermitaño III, deltog på flera utställningar i Spanien med goda resultat.

Och som första Nordiskfödda PRE någonsin, deltog Viva VI i november 2012 på världsutställningen SICAB i Sevilla i Spanien!

Viva VI placerade sig på SICAB på en hedrande 17:e plats - bland 47 av världens bästa deltagande ston!

Viva VI på SICAB
Viva VI och Jessica på SICAB

Viva´s-utställningsresultat