Text från Cina Hellman som köpte Kapitán de Prosus, hingstföl född 2020 e. Aragorn GE u. Viva VI

Hästar är lika viktigt som luften jag andas

Detta börjar inte med att jag faller hjälplöst förälskad i Kapitan de Prosus. Detta börjar långt tidigare.

För mig är ett djur, vilket det än är, ett ansvar, ett livslångt sådant, med ändlöst med kärlek.

Mitt beslut att skaffa en häst till, hade funnits en tid men blev än mer aktuellt med att min häst Faxe fick mer och mer problem med sina bakknän. Sensommaren 2019 blev han behandlad för första gången för inflammation och artros i bakknäna. Våren och sommaren 2020 så blev han dålig igen och fick flera behandlingar i sina bakknän och kotorna fram. Tillsammans med veterinären beslöt jag att bara helt enkelt ge honom tid. Han fick sommaren att bara få vara häst med enkla promenader tillsammans med Linnea och mig. Det är ju ofta det vi människor missar, att ge våra hästar tid. En sådan enkel sak för oss, men så värdefullt för dom. Efter sommaren skulle vi se hur hans bakknän mådde. Oavsett vad som skulle ske, så länge han inte hade ont, skulle han fortsätta sitt liv hos mig och Linnea.

Och så flyttade vi till ett nytt stall. Det påverkade också beslutet att skaffa en ny häst. Det nya stallet har en liten (just nu pausad) uppfödning av araber 😊. Även om uppfödningen låg något i vila, fanns gott om unghästar och några föl. Alla dessa unghästar, fick mig att inse att det var dags nu, jag skulle ha ett föl.

Vad skulle jag ha för ras då? Arab? Ja det fanns ju några lättillgängliga -problemet var bara att alla var ston. Det skulle jag inte ha (där finns det en helt egen historia att berätta). Så jag gjorde som vi alla gör i detta läge, kollar hästannonserna. Enligt min åsikt är det ett stort problem nuförtiden är att halvblodsaveln föder upp hästar som inte fungerar för en vanlig hobbyryttare. De är avlade för prestation, inte för att gå i skogen och hobbyridning.

Min bakgrund med hästar består av två varmblodstravare, varav den ena hade jag i 17 år och även en 2-årig unghäst innan jag köpte Faxe. Unghästen var det mycket fullblod i och det visade sig kort o gott att det var helt fel häst för mig. Men han hade hunnit göra mig otroligt rädd och väldigt osäker på min egen kunskap om att hantera unga hästar. Så samtidigt som jag nu bestämt mig för att skaffa ett föl fanns det en stor osäkerhet om jag skulle klara av att fostra det? Skulle det bli samma scenario som den andra unghästen? Nu stod jag i alla fall på ett stall med mycket kunskaper om föl och unghästar, så jag tänkte att jag kunde ta hjälp tidigt, om det verkade gå åt fanders.

Funderingarna kring ras fortsatte Lipizzaner? Lusitano? P.R.E?

Jag vill ha en häst att rida i skogen med, några pass på banan och gärna hitta på kul banor som trail eller working quitation. Jag vill ha en häst som det går att kommunicera med, som inte flippar ur ständigt o jämnt.

P.R.E kom åter igen upp som en intressant ras. De verkar trygga och kommunikativa, du kan (givetvis med kunskap) rida dom utan att behöva använda massa kraft. Sen är de så otroligt vackra, helt oemotståndliga. Jag började leta efter ett P.R.E föl, hingst givetvis. Jag hittade Kapitan de Prosus först på FB men då var det en annan tjej som skulle komma och kolla på honom och vi skulle höras när hon varit där.

Jag fortsatte ha kontakt och samtal med Jessica, Kapitáns uppfödare. Det visade sig att han fortfarande var till salu. Jessica var noga med att inget var beslutat på förhand, de ville träffa oss så de kunde skapa sig en uppfattning om oss. Det kändes inte alls konstigt, bara bra, de var verkligen måna om var deras föl skulle bo i framtiden. Så jag frågade om vi fick komma och titta samma dag och det löste hon. Så min man, jag och vovvarna körde ner till Förslöv lite senare den dagen.

Vi möttes av en underbar kvinna och man, (Jessica och Bengt) som utstrålade lugn och vänlighet. Vi gick o tittade på alla deras hästar i hagen, då hade de tre P.R.E ston, varav två stycken hade föl vid sin sida. Jag tyckte det såg ut att vara stabila fina ston och ursöta föl.

Jag studerade trots all denna skönhet, hur ston och föl uppförde sig mot varandra och mot Jessica. Jag tittade efter tecken på att fölen eller stona, var ”besvärliga”, bränd som jag var av min egen unghäst-upplevelse. Det fanns inget konstigt eller märkligt, det var bara en naturlig flock hästar som hade det fantastiskt. Kapitan var blyg och inte alls på, men jag fick klappa honom och jag fick klappa på hans mamma. Det sa ”klick” känslan fanns bara där, honom vill jag ha, jag ska göra vad jag kan, för att detta ska bli bra för oss alla.

Efter detta tog vi en fika ute och pratade. Jag fick berätta om mig själv och min hästbakgrund. Vad jag tänkte göra med mitt framtida föl och sådant. Jag tyckte allt kändes väldigt bra. Jag pratade och svarade på frågorna, som om det redan var bestämt att han skulle bli min. Jessica uppmärksammade detta och log.

Så var det, Kapitán de Prosus hade flyttat in i mitt hjärta direkt.

Allt gick sedan mycket smidigt med att skriva köpekontrakt och betalning av handpenning. Det var ordning och reda, kopior till mig, mycket professionellt utan att det kändes stelt. Jessica bokade tid för veterinären till besiktningen och det blev en som jag kände till sedan tidigare.

Från första mötet tills jag tog hem honom var jag varmt välkommen att hälsa på Kapitan. Så ungefär en gång i månaden åkte jag ner till honom. Besöken blev mycket mer än bara att klappa om honom. Jag fick ta del av Jessicas erfarenhet och tankar kring hästar. Jag fick träffa de andra stona och hans halvsyster Lyrica de Prosus och se mer vilka individer de är. Jessica har ett nära samarbete med en tjej som heter Julia, som hjälper till i vid hanteringen av de unga hästarna och ridningen av Viva IV bl a. Även hon var ett stort stöd under denna tid. Jag fick lära mig, ja det låter knasigt men jag behövde lära mig mentalt och hästmässigt, hur jag uppfostrar ett föl. Julia och Jessica, visade och berättade. Om och om igen, du gör som stoet gör. Stoet accepterar inte vad som helst, hon visar tydligt fåtal gånger, detta accepterar inte jag. Så jag lyssnade, frågade, frågade igen, lärde mig, övade, härmade Julia och Jessica.

I december var det så dags att ta hem honom. Hem var en lösdrift med andra jämnåriga hingstar ungefär 10 mil från Göteborg. Det var kanske inte helt genomtänkt att ställa honom så långt bort, för jag kunde bara åka dit 1 gång i veckan. Det var svårt att skapa några band på det lilla vi spenderade tillsammans. Men vi gick promenader, jag borstade och hängde med honom och hans kompisar i hagen.

Jag valde till slut att flytta honom närmare mig. Det blev till slut att han kom att bo i samma stall som Faxe. Faxe blev överförtjust i Kapitan direkt och tog rollen som hans mamma, något problematiskt när han skulle försvara honom mot de andra valackerna, men det ordnade sig så småningom.

Så sedan i februari har vi umgåtts dagligen och det är helt fantastiskt. Jag får givetvis uppfostra honom men det är inte så ofta han behöver få en sto-påminnelse. Han är en otroligt trevlig individ och han växer så det knakar. Under hela tiden sedan jag fick hem Kapitan de Prosus har jag försökt att låta Jessica följa vår resa tillsammans. Jag är sorgligt dålig på att ta foton men försöker.

Jag kunde inte fått ett bättre föl och stöttning, än den jag fått av gänget i Förslöv Prosus PRE. Jag ser dem som vänner för livet.

Kapitán de Prosus med sin matte Cina
Kapitán de Prosus  3 månader

Text från Lisen Yliperttula, som köpt vår fina uppfödning Indigo de Prosus, hingstföl, född 2017, e. Tanteo MAC u. Viva VI.

”Nu är det 3 månader sedan jag fick hem min Indigo de Prosus och jag ångrar inte för en sekund att jag kontaktade Jessica och Bengt, efter att ha sett annonsen på världens finaste P.R.E-kille – Indigo.  

Indigo är en häst med mycket personlighet och en härlig utstrålning. Han är nyfiken och social, ja…ett riktigt charmtroll!

Hanteringen av Indigo har från start gått strålande. Allt ifrån att bli ryktad, lyfta på hovar, spola ben och bli lastad i transport. Detta tack vare det arbete Jessica m fl på Prosus P.R.E har lagt ner. Indigo de Prosus har fått den bästa starten i livet!  

Under hela processen, från första kontakten med Prosus P.R.E till avslutad affär, har jag alltid känt en trygghet som köpare. Jessica m fl har på ett ärligt, bra och hjälpsamt sätt lotsat mig på resan till att bli ägare av Indigo de Prosus.

Jag vill varmt rekommendera Prosus P.R.E och jag är så tacksam för att jag fick chansen att uppfylla min dröm!

 Lisen Yliperttula

Aciano P.R.E

Text från Anna-Karin och Mattias Bouvin som köpt vår fina uppfödning Garbo de Prosus, stoföl f. 2015 e. Tanteo MAC u. Viva VI:

”Jag heter Anna-Karin och jag vill dela med mig om vårt köp av Garbo de Prosus, jag har hållit på med hästar i hela mitt liv men det har vart mest fullblod och varmblod och nu kände jag att jag vill ha en häst som jag kan utvecklas med och komma ut på tävlingsbanorna i dressyr. En vän till mig har en PRE hingst och jag provred honom och blev helt frälst i rasen och bestämde mig ganska snabbt att en sådan ska jag ha. Jag började titta runt och läsa mycket om dem, kollade på lite olika i Sverige och sedan såg jag inlägg på Facebook om Garbo och blev fast direkt, hon hade det där lilla extra som man bara fastnar för.

Vi tog hela familjen med oss på en liten road trip i Sverige och vi stannade till hos Jessica och Bengt för att titta på och träffa lilla Garbo, som endast var 2 månder när jag träffade henne första gången.

Efter mottagandet och värmen som vi kände från Jessica och Bengt så tog det inte många dagar efter besöket, som vi bestämde oss för att vi ville köpa Garbo och jag ångrar  det inte en sekund.

Den kunskapen och hjälpen med allt som det innebär och man behöver veta när man köper en P.R.E har Jessica och Bengt hjälpt till med och med glädje och jag känner stort förtroende för dem, att jag utan tvekan skulle köpa nästa häst av dem också. De är människor som vi kommer att hålla varmt om hjärtat i hela vårt liv.

Garbo har fått den bästa starten i sitt liv och de har från dag ett hanterat och vant henne med allt från ut och intag, klippning, täcke på och av, lyfta på hovar och framförallt byggt förtroende mellan människa och häst. Allt deras jobb de gjort med henne underlättar så mycket när man får hem en unghäst och med handen på hjärtat så kan jag säga att jag inte haft några problem alls med någonting då hon är trygg och säker i sig själv 😃

Jag kan varmt rekommendera alla att köpa häst från Prosus P.R.E

Och tack Jessica och Bengt för att vi fick köpa lilla Garbo ❤ //

Anna-Karin och Mattias Bouvin”

Garbo uppställd 1  Garbo och Viva

Text från Anne Kabo som köpt vår ”svarta diamant” Plancha (Poema), sto  f. 2007 e. Reclamo VI  u. Golosa XXVII

”Jag önskade mig ett svart sto för att fullända min lilla bukett av PRE hästar. Jag har sedan tidigare en brun valack och ett skimmelsto.

När jag sett Poema var jag helt såld och kunde inte tänka mig en annan häst. Hon är så feminin och uttrycksfull. Jag har nu haft henne ca 5 månader och hon är en underbar individ. Trevlig ,väluppfostrad, tillgiven och mycket vacker.

Nu väntar vi med spänning på hennes föl efter Marinero.

Jag vill tacka Jessica och Bengt för en underbar häst och ett proffsigt bemötande i samband med övertagandet av Poema. Jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete.

Anne Kabo

Njura Gård PRE”

 Poema huvud 2

Vackra Poema

Poema trav 1
 Mor o dotter 2

Poema med sin dotter Esperanza

 Poema i sitt nya stall

Poema i sitt nya hem

Text från Britt-Marie Påhlsson som köpt vår uppfödning Bravo L f. 2011 e. Inco de JC u. Pastora XI

”Jag köpte min fina PRE-valack Bravo L som 2-åring av Jessica och Bengt på Prosus PRE sommaren 2013.
Han var väldigt välhanterad och har fått beröm för sitt uppförande av veterinär, hovslagare och tränare.
Jessica kan mycket om PRE-hästar, avel, stamboken etc vilket kändes bra då jag sen tidigare bara har ett halvblod.
Försäljningen med besiktning och transport hem genomfördes professionellt.
Jag kan varmt rekommendera andra att anlita Prosus PRE. Det märktes att de var genuint intresserade av att jag som köpare skulle bli nöjd och att Bravo hamnade rätt.”

Och efter 3 år fick vi det här:

”Jag skulle verkligen rekommendera alla att köpa Pastoras avkomma om ni skulle sälja! 💕
Ninjo (han fick nytt namn hos Britt-Marie) är orädd och sansad när det gäller nya miljöer, kan titta och spänna sig lite, men verkligen inget problem.
Ibland är det svårt att rida ut ensam men jag har undvikit det en del av säkerhets skäl. Är nu på gång med det och sist gick det bra!
Annars är han ganska lugn, har aldrig skenat.
Mycket känslig, påverkbar och påhittig/intelligent! 💕”

Bravo föl huvud

Bravo som föl

 Bravo L och Pastora XI

Bravo L och Pastora XI

 Bravo från sidan

Bravo L – 2 år

  Britt-Marie och Bravo

Bravo L med sin nya ägare Britt-Marie

Text från Anna Backman, Tjörn som köpt vår uppfödning Hercules f. 2007

e. Alferez IV u. Pastora XI

”Hercules är en pigg, levnadsglad filur full av energi. Alltid positiv och det finns inget han inte ställer upp på. Trygg och nyfiken knatar han fram överallt på våra uteritter, han har mer än en gång fått agera ”trygg gammal farbror” för andra mer lättskrämda sällskap.Inridningen var helt problemfri och trots att jag inte hade nån hjälp kände jag mig helt trygg på honom från första stund.Vi tränar mest dressyr och han har redan från början haft en fantastisk balans och ridbarhet. Han är lättlärd och gillar verkligen att jobba. Fokus ligger mycket på att utveckla hans trav som bara blir bättre och bättre. Galoppen är hans bästa gångart och som en dröm att rida. Det finns knappt ett ridpass där man inte kan låta bli att le brett efter några få minuter på hans rygg.Ett enda minus finns och det är att han inte gillar att ha tråkigt. Blir lätt uttråkad om det inte händer någonting eller om inte han får all uppmärksamhet.Annars är han okomplicerad och lastar sig själv, trafiksäker, rids ut själv lika gärna som i större sällskap eller med okända hästar, inga problem att ha med på nya platser.Hans stora fördel är att han är en perfekt kombination av känslighet samtidigt som han är totalt orädd.Jag köpte honom av Jessica 2007. Först såg jag honom på en P.R.E-utställning där han gjorde ett minst sagt bestående intryck. Hade väl mer eller mindre redan bestämt mig när jag körde till Skåne för att titta på honom… En charmigare fölunge är nog svårt att hitta.Jag tyckte mycket bra om Jessica och upptäckte snabbt att hon har en sund hästsyn och det kändes helt rätt att köpa häst av henne. Hon har vettiga tankar om hantering, foder och allt annat som har stor betydelse när man ska köpa unghäst. Hon verkar engagerad och seriös, och jag har bara positivt att säga om henne.Så, tack snälla Jessica för en helt fantastisk häst som gör mig glad varje dag!

Anna Backman, Tjörn

 Hercules bockar

Hercules

 Hercules riden

Hercules med sin ägare Anna Backman

 Hercules huvud

Hercules

 Hercules 7 år galopp

 Text från Henriette Henriksen, Danmark som köpt vår uppfödning Avalon f. 2009 e. Bailon IV u Pastora XI

”Jeg rider akademisk, og havde i 2010 besluttet mig for at købe min egen hest sammen med min datter. Det viste sig at være sværere end som så, da den rigtige kombination af alder, størrelse, sind og fysik åbenbart er en sjældenhed.Efter at have ledt i både Danmark og Sverige i 1 1/2 år, stødte jeg tilfældigt på Jessica Lundquist, som ejer et lille stutteri i Skåne, Sverige. Min datter og jeg var taget til PRE visning i Åstorp, Skåne og mødte her Jessica. Vi talte lidt sammen og fandt ud af, at hun havde en 3-årig PRE-vallak til salg – den var dog ikke annonceret, da Jessica gerne ville tænke sig grundigt om, før en køber kunne komme på tale. Så var alderen og racen da på plads :-)Vi udvekslede mailadresser, og Jessica sendte senere billeder og en detaljeret beskrivelse af Avalon, som han hedder, om hans liv og afstamning. Vi syntes han så dejlig ud og besluttede os for at køre op til Jessica, og kigge nærmere på ham.Det var kærlighed ved første blik –i hvert fald fra vores side 🙂 og på vej hjem var min datter og jeg enige om, at her var vist vores hest – langt om længe.Jessica og jeg blev enige om en pris, og aftalte betingelser for hjemtransport, handelsundersøgelse og hvad der ellers kunne opstå i en salgs/købssituation. Jeg følte under hele forløbet, at Jessica var meget seriøs onkring det hele; hun var bevidst om sin hests værdi, men var også en god og behagelig købmand, og jeg havde under hele forløbet stor følelse af tillid til, at alt foregik på en ordentlig måde, både juridisk og menneskeligt. Der blev udarbejdet en købskontrakt, og vi udvekslede Avalon efter handelsundersøgelsen på Dyrehospitalet i Helsingborg. Jessica transporterede ham hjem til stalden i Danmark, og tog afsked med ham.Efterfølgende har vi haft god kontakt, da både Jessica og jeg synes det er morsomt at følge med i hinandens hesteliv – Jessica har naturligt også behov for at følge sine heste i deres fremtidige liv hos nye ejere. Det synes jeg er betryggende; Jessica ser ikke hestene som en vare, man glemmer alt om så snart de er chekket ud.Jeg kan varmt anbefale at handle med Jessica – og sidst, men ikke mindst; hun har nogle rigtig gode og dejlige hopper som grundlag for sin avl.”Avalon er en psykisk stærk hest. Det kan selvfølgelig nogen gange være en udfordring, men mest af alt synes vi at det er en fordel.Han er ikke bange for noget, kigger højest lidt, men vælger altid at undersøge sagen. Han er let at laste, er trafiksikker og synes det er spændende at være ”i byen”. Her i vinter er Avalon påbegyndt træning fra jord efter de akademiske principper, og skal, om alt går vel, rides til til sommer. Han er utroligt lærenem, og vil meget gerne forstå hvad han skal.”

Henriette Henriksen, Danmark.”

Avalon såld till Nynne o Henriette          Avalon o Henriette

Avalon VIII med sina nya ägare Henriette och Nynne Henriksen

bild

Avalon VIII och Nynne